هنرجویان علاقمند به طلاسازی و جواهرسازی برای ورود به این حرفه و کسب درآمد باید ابزار و تجهیزات طلاسازی تهیه کنند. ابزار طلاسازی شامل ابزارهای بسیار مختلفی می شود اما برای شروع طلاسازی نیاز به همه آنها نیست و در این مطلب به معرفی ابزار اولیه طلاسازی برای شروع میپردازیم.
به طور کلی وسایل اولیه که برای شغل طلاسازی نیاز دارید شامل میز کار طلاسازی، بوته طلاسازی مشعل طلاسازی، دمبوری، قالب خوشه، قیچی طلاسازی، کولیس، اره مویی طلاسازی، فرز طلاسازی، بخارشوی طلا، دستگاه آبکاری طلا، دستگاه ریختهگری طلا، مدل ساز رایانهای، موم زن، کوره ذوب برقی طلا، دستگاه نورد طلا، دستگاه اولتراسونیک، سوهان طلاسازی و ... است. در ادامه این مطلب از آموزشگاهان به بررسی این وسایل و قیمت حدودی آنها در سال ۱۴۰۳ میپردازیم. ممکن است خرید همه ی ابزار طلاسازی در ابتدای کار برای راه اندازی کارگاه طلاسازی مقداری سخت باشد. در صورت نداشتن بودجه کافی برای خرید ابزار طلاسازی می توانید ابزار طلا سازی دست دوم تهیه کنید. در صورت علاقه به یادگیری طلاسازی می توانید لیست بهترین آموزشگاه های طلاسازی تهران را در صفحه ی آموزشگاه طلاسازی در تهران مشاهده نمایید.
یک سری وسایل دیگر هم هست مثل دمباریک، دم پهن، دم مفتول، کمان اره، تیغ اره، تخته نسوز، چفت گیره، پنس، قیچی و ... که برای این شغل مورد نیاز است. ابزارآلاتی که برای ورود به حرفه طلاسازی نیاز دارید بستگی به میزان مهارت شما نوع فعالیتی دارد که میخواهید انجام دهید.
میز کار مخصوص طلاسازی
معمولا در هر شغلی که به صورت کارگاهی است یک میز کار وجود دارد و بسته به فعالیت آنها جنس میز کار و شکل ظاهری آن متفاوت است. میز کار طلاسازی در ابعاد مختلفی تولید میشود و حتی برای تعداد نفرات مختلف هم وجود دارد. میز کار طلاسازی میتواند به صورت یک نفره، دو نفره، سه نفره و چهار نفره باشد. یکی از امکاناتی که میز کار طلاسازی به شما میدهد این است که ابزارهای طلاسازی در دسترس شما است. قیمت میز طلاسازی با توجه به ابعاد و امکانات آن متفاوت است. قیمت یک میز طلاسازی حرفهای در سال ۱۴۰۳ در حدود ۱۴ میلیون تومان است.
بوته طلاسازی
یکی از مهمترین ابزارآلات در شغل طلاسازی بوته ذوب است. بوته ذوب مخزنی ابزاری است که طلا و نقره در آن ریخته میشود طلا و نقره با حرارت در آن ذوب میشوند. بوته طلاسازی ابعاد و جنسهای مختلفی ساخته میشود و معمولاً جنس آن از جنس گرافیت، خاک نسوز، آلومینا و غیره است. یکی از کاربردهای بوته طلاسازی این است که میتوان توسط طلا آلیاژهای جدید ساخت. ساختن آلیاژهای جدید از طریق ترکیب طلا و سایر فلزات انجام میشود. برای مثال برای ساختن طلا سفید میتوان از ترکیب طلا و نقره استفاده کرد. دمای ذوب طلا ۱۰۶۴ درجه سانتیگراد است پس بنابراین برای ذوب طلا باید از ظرفی استفاده کنیم تا تحمل درجه حرارت ذوب طلا را داشته باشد. بوته طلا به دلیل جنسی که دارد میتواند این دما را تحمل کند. قیمت بوته ذوب طلا در سایز کوچک در سال ۱۴۰۳ حدوداً ۳۰۰ هزار تومان است.
کوره ذوب برقی طلا
یکی از ابزارهای مهم برای ذوب کردن طلا در کارگاههای طلاسازی کوره ذوب برقی است. کوره ذوب برقی طلا یک ویژگی بسیار مهم دارد و به همین دلیل استفاده از آن راحت است. ویژگی مهم کورههای برقی طلا قابلیت کنترل دما است. این کورهها ابعاد کوچکی داشته فضای بسیار کمی را در کارگاههای طلاسازی اشغال میکنند.
مشعل طلاسازی
یکی دیگر از ابزارهای طلاسازی که برای ذوب طلا استفاده میشود مشعل طلاسازی است. برای ذوب کردن مقادیر کم طلا یا نقره از مشعل طلاسازی استفاده میشود و در صورتی که مقدار طلا زیاد باشد باید از کوره طلاسازی استفاده کرد.
دمبوری طلاسازی
یکی از وسایلی که برای جوش دادن طلا و نقره در کارگاههای طلاسازی استفاده میشود دمبوری است. دمبوری با ترکیب هوای دمیده شده با بنزین شعله یزی ایجاد میکند و برای جوشکاری قطعات طلای ظریف مناسب است. کار کردن با دمبوری طلا نسبت به سرپیک گازی و فندک مقداری سختتر است. در هنگام کار با دمبوری علاوه بر استفاده از دست باید با پا نیز پدال بزنید. معمولا هنرجویان خانم در طلاسازی از کار کردن با دمبوری به دلیل بوی بد بنزین خودداری می کنند.
اسمیت طلاسازی
یکی دیگر از ابزارهای جوشکاری در طلاسازی اسمیت طلاسازی است. در اسمیت حرارتی که تولید میشود حاصل ترکیب اکسیژن فشرده و گاز است. یکی از مزایای اسمیت این است که خروجی دهانه سرپیک نسبت به ابزارهای دیگر قابل تنظیمتر است و شعله متمرکزی دارد.
ترازوی دیجیتال طلاسازی
یکی از مهمترین وسایلی که در طلاسازی و طلا فروشی استفاده میشود ترازو است. ترازوی طلاسازی انواع مختلفی در بازار دارد و میتوانند تا ۴ یا ۶ رقم اعشار را نمایش دهند. پس اگر میخواید در زمینه طلاسازی حرفهای کار کنید برای راهاندازی کارگاه به یک ترازوی طلا نیز نیاز دارید.
گیره رومیزی طلاسازی
یکی از ابزارهای مهم در طلاسازی گیره رومیزی است. از گیره طلاسازی برای نگه داشتن قطعات طلا هنگام کار کردن استفاده میشود. این وسیله قطعه طلا را به صورت سفت و محکم نگه میدارد طلاساز میتواند به راحتی بر روی آن کار انجام دهد.
دستگاه اولتراسونیک طلاسازی
برای شستن طلا و پاک کردن آلودگیها از سطح طلا از دستگاه اولتراسونیک استفاده میشود. این وسیله قطعات طلا را بسیار تمیز میکند و از هرگونه آلودگی پاک میکند. البته برای تمیز کردن طلا از دستگاه بخارشویی نیز استفاده میشود.
فرز طلاسازی
از فرز طلاسازی برای حکاکی روی قطعات طلا و جواهر، صیقلی کردن سطح طلا و ایجاد نقش و نگار بر روی آن استفاده میشود. هنگامی که بر روی طلا جوشکاری انجام میشود برای صاف کردن سطح آن باید از فرز طلاسازی استفاده کنید. فرزهای طلاسازی تیغههای مختلفی دارند که کدام خط و برش مختلفی را ایجاد میکند و بسته به نیازتان میتوانید هر کدام از آنها را تهیه کنید.
دستگاه آبکاری طلا
برای جلا دادن به قطعات طلا و جواهر باید از دستگاه آبکاری طلا استفاده کرد. این وسیله با کشیدن یک لایه آب طلا بر روی قطعه مورد نظر به آن جلا می بخشد و آن را براق میکند.
دستگاه ریختهگری طلا
ریختهگری طلا را با روشهای متفاوتی میتوان انجام داد و بسته به نیازتان میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید. ریختهگری طلا توسط ۴ روش اصلی خاک ماسه، سانتریفیوژ، مکشی و روش القایی انجام میشود. روش ریختهگری باعث میشود که سرعت تولید در طلاسازی بالا برود. اگر یک انگشتر برای تولید نیاز به نصف روز زمان داشته باشد استفاده از ریختهگری میتوان ۱۰۰ انگشتر را در نصف روز تولید کرد.
سوهان طلاسازی
برای براق کردن قطعات طلا و سطوح آن ز سوهان طلاسازی استفاده میشود. سوهان طلاسازی در اندازهها و انواع متفاوتی وجود دارد و مطابق با نیازتان میتوانید هر کدام از آنها را تهیه کنید. قیمت ست سوهان طلاسازی در سال ۱۴۰۳ از حدود ۵۰۰ هزار تومان شروع میشود و تا ۶ میلیون تومان موجود است.
این ها ابزار های مهم مورد نیاز در طلاسازی بود. برای راه اندازی یک کارگاه کوچک طلاسازی نیازی به همه ی این ابزار ها نیست و می توانید برای شروع فقط ابزار های مورد نیاز را تهیه کنید. قبل از خرید ابزار طلاسازی حتما با مربی خود مشورت کنید.